22 marca  - Światowy Dzień Wody


      Od 1994 roku na całym świecie obchodzimy Światowy Dzień Wody. Wiąże się to z koniecznością racjonalnego gospodarowania zasobami wodnymi ze względu na ograniczony dostęp do tego surowca. Każdego roku określane jest hasło przewodnie. W tym roku hasło brzmi : Leaving no one behind (w luźnym tłumaczeniu)


„Dostęp do wody dla wszystkich”.

 

 

   Wiąże się ono z tym, że ponad miliard ludzi na świecie cierpi z powodu braku dostępu do czystej wody pitnej i nie ma zapewnionych odpowiednich warunków sanitarnych. Degradacja środowiska i zmiany klimatyczne to dwa najważniejsze czynniki sprawcze problemów z dostępem do wody. Zanieczyszczenie rzek, jezior i gleby zwiększają ryzyko suszy i powodzi w różnych regionach świata. Tylko powrót do rozwiązań opartych na naturalnych mechanizmach funkcjonowania przyrody, ponowne zalesianie przetrzebionych terenów, przywracanie naturalnych połączeń rzek z obszarami zalewowymi oraz odbudowa terenów podmokłych stwarza szanse przywrócenia utraconej równowagi w gospodarowaniu zasobami wodnymi świata.

  Woda to niezbędna substancja do prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych. Zachodzi w niej większość procesów chemicznych, jest najlepszym rozpuszczalnikiem, umożliwia ochładzanie organizmu, transport i usuwanie zbędnych substancji.

  Bez wody nie ma życia. Dlatego należy ją pić. Najlepsza jest z miętą i cytryną, ale jeszcze lepsza z dodatkiem owoców takich jak: arbuz, grapefruit, pomarańcza czy melon. Smakuje wówczas znakomicie. Przekonali się o tym uczniowie naszej szkoły podczas degustacji wody w dniu dzisiejszym.

  Degustację przygotowali uczniowie klasy VB ( Anastazja, Patrycja, Kasia, Maja, Julka, Tosia oraz Oliwier, Oskar i Tymon) wraz ze swoją wychowawczynią–  p. Małgorzatą Ulanowską-Dylik.