Światowy Dzień Pszczół - 20 maja

 

        Po raz kolejny obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Pszczół, który przypada 20 maja. W ramach obchodów tego święta uczennice z klasy 7a – Amelia, Alina i dwie Weroniki wraz z panią Małgorzatą Ulanowską-Dylik przygotowały wystawę plakatów i prowadziły degustacje różnych miodów dla uczniów naszej szkoły. Wśród nich znalazły się miody:

Nawłociowy
Całkowicie naturalne składniki prozdrowotne to nieopisana zaleta miodu nawłociowego. Należą do nich między innymi rutyna oraz kwercetyna, które są odpowiedzialne za skuteczne wzmocnienie naczyń krwionośnych przy jednoczesnej poprawie ukrwienia. Miód z nawłoci działa przeciwzakrzepowo i zapobiega zapaleniom naczyń krwionośnych. Co ciekawe, pozwala na wzmocnienie mięśnia sercowego, a także odpowiednią regulację ciśnienia. Wysoka ilość flawonoidów i antocyjanów wpływa na wykazane w badaniach działanie antybakteryjne. Dzięki czemu miód z nawłoci sprawdzi się między innymi w przypadku zapalenia pęcherza oraz innych dolegliwości związanych z układem moczowym, jak zapalenie nerek czy kamica nerkowa. Sam w sobie produkt pozwala na wzmocnienie oraz wsparcie działania układu moczowego. Coraz częściej jest też stosowany przez mężczyzn w leczeniu chorób prostaty. Nawłociowy  miód wykazuje działanie antybiotyczne, co niesamowicie wpływa na poprawę odporności niezależnie od pory roku. Wszelkie prozdrowotne właściwości pozwalają na skuteczniejszą walkę z przeziębieniami czy grypą, a także łagodzą objawy z nimi związane, jak kaszel czy chrypka 

Lipowy

Miód lipowy ma silne działanie antybiotyczne. Miód lipowy warto stosować przy przeziębieniach, grypie, infekcjach górnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli i zapaleniu płuc. Ma działanie napotne, przeciwkaszlowe, wykrztuśne i przeciwskurczowe. Ma wyjątkowe właściwości lecznicze, wspiera układ nerwowy, układ odpornościowy i zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Łagodzi stany zapalne i działa przeciwgorączkowo. Eliminuje drobnoustroje chorobotwórcze takie jak gronkowce, paciorkowce, grzyby drożdżoidalne, Klebsiella pneumoniae i Escherichia coli. Dzięki działaniu moczopędnemu, zmniejszającemu obrzęki i łagodnemu obniżaniu ciśnienia krwi, miód lipowy jest zalecany w chorobach układu krążenia. Dla osób z zaburzeniami sercowo-naczyniowymi ważne jest także jego działanie rozkurczowe i uspokajające, które wynika z obecności olejków eterycznych. Z tej przyczyny zaleca się stosowanie miodu także w przypadku bezsenności, przewlekłego stresu, nadpobudliwości nerwowej, a nawet nerwicy. Miód lipowy jest polecany w infekcjach układu moczowego i płciowego, przy zaburzeniach pracy układu pokarmowego z powodu aktywności antybiotycznej oraz w schorzeniach reumatycznych ze względu na działanie przeciwzapalne.

 Akacjowy
Miód akacjowy często stosowany jest w przypadku wszelkich chorób zapalnych czy bakteryjnych. Co ciekawe, sprawdza się podczas leczenia schorzeń skórnych, zwłaszcza w przypadku ropnych zakażeń. Przyspiesza gojenie się ran oraz likwidację infekcji. Co prawda miód z akacji na tle pozostałych rodzajów ma bardzo niskie właściwości antybiotyczne i antybakteryjne, ale za to świetnie sprawdzi się jako lek na ból gardła czy innych dolegliwości dotyczących górnych dróg oddechowych. Jak zwykle kluczową rolę gra tutaj regularność spożywania – dopiero wtedy można zauważyć realne efekty w postaci wzmocnienia odporności czy oczyszczenia układu moczowego. Co więcej, do właściwości miodu akacjowego zalicza się także działanie uspokajające.