Światowy Dzień Pszczół - 20 maja
Po raz kolejny obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Pszczół, który przypada 20 maja. W ramach obchodów tego święta uczennice z klasy 6b – Lilianna, Sabina i Sara wraz z panią Małgorzatą Ulanowską-Dylik prowadziły degustacje różnych miodów dla uczniów naszej szkoły. Wśród nich znalazły się miody:
Wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy nawet w 80% składa się z cukrów, 10-20% to woda. Poza tym zawiera: witaminy (A, B1, B2, B6, B12, kwas pantotenowy, biotyna, kwas foliowy). Zawartość witamin w miodzie jest uzależniona od ilości mleczka pszczelego i pyłku, kwasy organiczne (kwas jabłkowy, cytrynowy, pantotenowy, glukonowy),mikroelementy i makroelementy (wapń, potas, fosfor, krzem, magnez, żelazo, chlor),enzymy, substancje hamujące rozwój drobnoustrojów. Miód wielokwiatowy: pomaga leczyć choroby alergiczne górnych dróg oddechowych, także astmę oskrzelową, łagodzi dolegliwości związane z nieżytem nosa, wspomaga detoksykację wątroby, zapobiega chorobom woreczka żółciowego, reguluje pracę układu pokarmowego, wspomaga przemianę materii, reguluje pracę układu krążenia, ponieważ może się przyczyniać się do zwiększenia liczby erytrocytów we krwi, wzrostu poziomu hemoglobiny oraz żelaza, działa uspokajająco, wspomaga walkę z nerwicą czy depresją, ma właściwości antybakteryjne, dodaje energii, przeciwdziała próchnicy zębów. Miód wielokwiatowy nie tylko łagodzi dolegliwości związane z infekcją czy alergią, ale spożywany regularnie wzmacnia system odpornościowy. Zdecydowanie warto wprowadzić go do diety zarówno dorosłych, jak i dzieci, zwłaszcza że ma szerokie zastosowanie w kuchni
Lipowy
Miód lipowy ma silne działanie antybiotyczne. Miód lipowy warto stosować przy przeziębieniach, grypie, infekcjach górnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli i zapaleniu płuc. Ma działanie napotne, przeciwkaszlowe, wykrztuśne i przeciwskurczowe. Ma wyjątkowe właściwości lecznicze, wspiera układ nerwowy, układ odpornościowy i zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Łagodzi stany zapalne i działa przeciwgorączkowo. Eliminuje drobnoustroje chorobotwórcze takie jak gronkowce, paciorkowce, grzyby drożdżoidalne, Klebsiella pneumoniae i Escherichia coli. Dzięki działaniu moczopędnemu, zmniejszającemu obrzęki i łagodnemu obniżaniu ciśnienia krwi, miód lipowy jest zalecany w chorobach układu krążenia. Dla osób z zaburzeniami sercowo-naczyniowymi ważne jest także jego działanie rozkurczowe i uspokajające, które wynika z obecności olejków eterycznych. Z tej przyczyny zaleca się stosowanie miodu także w przypadku bezsenności, przewlekłego stresu, nadpobudliwości nerwowej, a nawet nerwicy. Miód lipowy jest polecany w infekcjach układu moczowego i płciowego, przy zaburzeniach pracy układu pokarmowego z powodu aktywności antybiotycznej oraz w schorzeniach reumatycznych ze względu na działanie przeciwzapalne.
Akacjowy
Miód akacjowy często stosowany jest w przypadku wszelkich chorób zapalnych czy bakteryjnych. Co ciekawe, sprawdza się podczas leczenia schorzeń skórnych, zwłaszcza w przypadku ropnych zakażeń. Przyspiesza gojenie się ran oraz likwidację infekcji. Co prawda miód z akacji na tle pozostałych rodzajów ma bardzo niskie właściwości antybiotyczne i antybakteryjne, ale za to świetnie sprawdzi się jako lek na ból gardła czy innych dolegliwości dotyczących górnych dróg oddechowych. Jak zwykle kluczową rolę gra tutaj regularność spożywania – dopiero wtedy można zauważyć realne efekty w postaci wzmocnienia odporności czy oczyszczenia układu moczowego. Co więcej, do właściwości miodu akacjowego zalicza się także działanie uspokajające.