Światowy Dzień Pszczół - 20 maja
Po raz kolejny obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Pszczół, który przypada 20 maja. W ramach obchodów tego święta uczennice z klasy VIa wraz z paniami Izabelą Kantorek, Mileną Marynowską-Mróz oraz Małgorzatą Ulanowską-Dylik przygotowały wystawę plakatów, na których zamieszczone zostały informacje dotyczące życia pszczół oraz innych zapylaczy. Uczennice z klasy 6a: Emilka, Amelka i Magda prowadziły degustacje różnych miodów dla uczniów naszej szkoły. Wśród nich znalazły się miody:
Lipowy
Spośród cech miodu lipowego warto wyróżnić przede wszystkim działanie: przeciwbakteryjne, wykrztuśne, napotne, a także przeciwgorączkowe. Może działać uspokajająco i lekko nasennie. W praktyce działa przeciwkaszlowo, rozgrzewająco, kojąco, regulująco na ciśnienie tętnicze krwi.
Faceliowy
Poza miłym dla podniebienia smakiem oraz zapachem, posiada on także szereg właściwości leczniczych, które pomogą nam zadbać o własne zdrowie. Jak w każdym miodzie, znajdziemy w nim mnóstwo minerałów oraz witamin stanowiących cenne składniki odżywcze, przez co będzie to świetne wsparcie dla organizmu w okresie częstszych zachorowań. Miód faceliowy wzmacnia odporność, posiada właściwości bakteriobójcze oraz jest bogaty w magnez i żelazo, przez co pomaga nam zachować dobrą kondycję psychiczną i fizyczną. Dodatkowo miód ten doskonale sprawdza się w leczeniu wielu schorzeń, a szczególnie przydatny będzieprzy nadciśnieniu, chorobach układu krążenia, niewydolności serca lub miażdżycy. Jest to także wspaniałe wsparcie, gdy cierpimy na choroby górnych dróg oddechowych, a w tymastmy oskrzelowej, która należy do szczególnie uciążliwych chorób. Gdyby tego było mało, miód faceliowy będzie bardzo pomocny w przypadku chorób układu pokarmowego, a także pozytywnie wpływa na wątrobę.
Wielokwiatowy
Podczas ciągłego spożywania można zauważalnie podnieść odporność swojego organizmu. W celu zbudowania bariery antybakteryjnej warto spożywać tzw. wodę miodową – rozpuszczony miód w chłodnej wodzie po kilkunastu godzinach staje się o wiele skuteczniejszym sposobem na zwalczanie zapaleń. Do równie ważnych właściwości miodu wielokwiatowego należy zaliczyć stymulację układu immunologicznego, który pozwala na zwiększenie możliwości obronnych organizmu – tym samym zmniejsza ryzyko zachorowań. Znajdzie zastosowanie także w przypadku leczenia bezsenności i stresu – wystarczy szklanka letniego mleka z rozpuszczonym miodem.
Spadziowy ze spadzi iglastej
Miód spadziowy przez wielu specjalistów nazywany jest miodem "królewskim". Nazwę tą zawdzięcza wartościowym pierwiastkom, które zawarte są w jego składzie, między innymi: potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan. W porównaniu do miodów nektarowych, miód spadziowy ma 9 razy więcej biopierwiastków, które znacznie szybciej przyswajane są przez organizm. Jako jedyny zawiera także srebro, cynę, molibden i wanad. Miód spadziowy często stosowany jest w medycynie naturalnej. Spożywanie go niweluje negatywne skutki picia kawy, herbaty, alkoholu czy palenia papierosów. W zależności od tego, czy miód spadziowy pochodzi z drzew liściastych czy iglastych, może mieć nieco inne właściwości. W przypadku miodu pochodzenia liściastego, jego regularne spożywanie może pomóc nam w przyspieszeniu przemiany materii, regulacji pracy serca, rozszerzeniu naczyń wieńcowych, obniżeniu ciśnienia czy przyspieszeniu krążenia. Dodatkowo znakomicie działa przy pielęgnacji powstałych ran, oparzeń czy odmrożeń.
Kolejnym punktem obchodów Światowego Dnia Pszczół lub był konkurs na najciekawszy strój pszczeli lub nakrycie głowy dla uczniów klas IV-VIII oraz gra planszowa i dyktando o tematyce pszczół „ O pióro Dyrektora szkoły!” dla uczniów klas I-III. Uczniowie wykazali się wielką kreatywnością i pomysłowością. Najciekawsze prace wykonali:
Strój pszczeli
Piotr Gburek kl.7a
Piotr Olejniczak kl.7a
Dorian Adamski kl.5a
Lena Bartkowiak kl.8a
Gra planszowa
Miloslava Burlutskaia
Anastaziia Mykhailova
Rozalia Michalska
Dyktando
Oliwia Zacheja
Ostatnim elementem obchodów Światowego Dnia Pszczół była nagroda w formie cukierków dla uczniów przebranych w stroje w kolorze czarno-żółtym.
Obchody Światowego Dnia Pszczół przygotowały panie: Izabela Kantorek, Milena Marynowska-Mróz oraz Małgorzata Ulanowska-Dylik.